Teqnation 2024
Afgelopen mei zijn wij met enkele collega’s naar Teqnation in Utrecht geweest. We hebben daar veel verschillende talks bijgewoond waarover we een lunch & kennissessie hebben gegeven maar voor wie er niet bij konden zijn hebben we deze samenvatting met dank aan Marc Hassing, die vertelt wat hij allemaal heeft gezien 👁️👁️!
Opening keynote
De opening keynote begon als muzikale introductie met elektrische violen door 2 dames. Onder andere brachten zij hun variant van ‘Pirates of the Caribbean’. De talk gelijk hierna (de keynote zelf) ging over AI en hoe wij zeer pessimistisch over 3 jaar niet meer nodig zullen zijn als developers. De rol van de developer verandert, door een simpele uitbreiding aan hoe nu de AI bepaalde antwoorden/input vraagt, zal onze toekomst er heel anders uitzien.
Talk - Generic/Specific Design
In deze ietwat geïmproviseerde talk, de originele spreker was even vergeten dat zijn talk vandaag was... De invaller laat de zaal stemmen en er komt een talk over software design. Het belangrijkste uit de talk: "Write simple code". We moeten niet altijd generieke code schrijven, soms is specifieke code sneller en zelfs beter. Aan de hand van wat simpele regels, zoals de Rule of Three, kun je bepalen of code echt generiek moet zijn.
Hij geeft aan dat soms juist overdenken en het generiek willen maken kan leiden tot code die juist niet functioneert. O.a. een voorbeeld waar het generiek en uitbreidbaar maken leidde tot een programma dat iets triviaals moest doen maar juist over-complex en daardoor tergend traag werd.
Kortom het bericht: Keep it simple.
Talk - “How to write maintainable code in large organizations”
Om code in een grote organisatie te gebruiken, is het handig om juist codecomplexiteit te reduceren en code over de verschillende teams te gebruiken. Denk hierbij aan componenten die iedereen gebruikt, zoals security maatregelen en logging. Maar ook om code te genereren.
Eén van de dingen die getoond werden in de talk was OpenAPI. Het gebruik hiervan maakt het eenvoudiger en minder complex om je interface te maken.
Daarnaast is het handig gebruik te maken van custom annotations waarin een aantal min of meer standaard zaken reeds worden gedaan en hierdoor als standaard worden afgedwongen.
Middag keynote - Gevaren van AI
In deze korte keynote wordt aan de hand van een zeer leuke demo getoond hoe deepfakes gemaakt worden maar ook wat de gevaren ervan zijn. Hoe gaat het maken van een deepfake nu te werk? Niet alleen op beeld, maar ook in audio kun je zien hoe eenvoudig het eigenlijk is om een fake te maken.
Zo worden aan de hand van voorbeelden, maar ook een aantal krantenartikelen, getoond wat er nu actueel is. Zo wordt een beroemd clip getoond die eigenlijk met vrij simpele tools is gemanipuleerd.
Als tip om fakes te spotten geven de sprekers als tip: doe je onderzoek. Zijn de bronnen betrouwbaar en verifieer het ook met andere bronnen, zoals of de informatie die wordt genoemd klopt, zoals locaties etc.
Lightning talk - Obeya
Een hele kleine talk over Obeya, een techniek bedacht door Toyota, ook wel the "Toyota way" genoemd (letterlijke vertaling: grote ruimte). Een andere manier van denken die meer strategy-based leadership is. Een paar kleine simpele stappen waardoor je autonomie geeft aan de teams en een betere alignment krijgt over de teams heen. Erg interessant en zeker iets om wat meer data te krijgen.
Lightning talk - Botching and unbotching up git branches
Een kleine talk over iets wat veel git-gebruikers meegemaakt hebben: het verknoeien van je pull request. Maar hoe los je het op? Leuke vlotte talk en helaas heel herkenbaar.
Lightning talk - Unleashing the power of Developer tools for Web accessibility testing
Een kleine talk waarin de kracht van de Chrome-plugin Lighthouse wordt getoond. Hiermee kun je o.a. testen hoe je website eruitziet voor mensen met een handicap, denk bijvoorbeeld aan kleurenblindheid.
Talk - Give your apps superpowers with an AI-native database
In deze talk liet JP zien hoe je gebruik kan maken van een AI-native database en hoe aan de hand van de juiste models een zeer snelle database voor het opzoeken van informatie werd gebouwd. Hierbij gaf hij een voorbeeld hoe aan de hand van diverse talen tokengeneratie werd gedaan en die werden gebruikt voor het opzoeken van bijvoorbeeld beeldmateriaal als plaatjes.
Talk - The Shitposting AI
Naar aanleiding van de door de heren gegeven middag keynote ben ik naar deze talk gegaan. Hierbij gaven de drie Duitse heren een kleine demo... Naar aanleiding van hun tv-optredens werden ze overladen door trollen die hun Twitter-feed domineerden. Om dit tegen te gaan kwamen ze op het idee om een AI-bot te maken die reageert op dit soort berichten. De eerste keuze was om te kiezen voor ChatGPT-2 aangezien deze het minst politiek correct is. Daarna moesten ze kiezen voor data om de AI-bot te trainen, waar anders dan op Reddit en Twitter zelf. Als Reddit-topics werd o.a. gekozen voor politiek, maar natuurlijk ook het topic "mechanische keyboards" want waar anders ontstaan nutteloze discussies.
Het resultaat is een erg vermakelijke demo waar de bot reageert op het bericht "Trump for President" in een werkelijk totaal politiek incorrecte response en gaat het binnen de kortste keren over rassenstrijd alvorens de chat in een loop komt te hangen van spamberichten. Zoals de presentatoren dan aangeven is het zeer van belang om de datasets die gebruikt worden voor het leren van de AI schoon te houden. Helaas is twee weken na hun initiële demo de API van zowel Reddit als Twitter dichtgezet waardoor de chatbot niet meer aan de hand van deze gegevens getraind kan worden.
Conclusie
Al met al een geslaagde Teqnation maar helaas kon het niet tippen aan de kwaliteit van talks die er bijvoorbeeld bij Devoxx zijn.